+30.6977406592 info@artonpolishing.gr

  • FAQ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟΛΟΥΣΤΡΟ ΜΑΡΜΑΡΩΝ, ΜΩΣΑΙΚΩΝ κ.ά. ; ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΜΑΡΜΑΡΑ, ΜΩΣΑΙΚΑ, ΜΑΡΜΑΡΙΝΕΣ κ.ά. ; ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΓΥΑΛΙΣΜΑΤΟΣ ΜΟΝΟ ΜΕ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ART ΟΝ POLISHING

 

Νερόλουστρο με παραδοσιακές μηχανές που χρησιμοποιούν πέτρες.

Οι παλιότερες τεχνικές λείανσης (τριψίματος) και στίλβωσης (γυαλίσματος) μαρμάρων, μωσαϊκών, γρανιτών κ.ά., μέχρι πριν 30 χρόνια, με τις παραδοσιακές μηχανές που χρησιμοποιούσαν πέτρες, γινόταν σχεδόν πάντα χωρίς τη χρήση νερού (ξηρά τριβή). Στη συνέχεια, άλλαξε η διαδικασία, αρχικά το τρίψιμο γινόταν μέχρι ένα σημείο χωρίς νερό (ξηρά τριβή, τα πρώτα χοντρά νούμερα πέτρας, που κάνουν σκόνη),ενώ το υπόλοιπο τρίψιμο (τα υπόλοιπα πιο λεπτά νούμερα πέτρας), γινόταν με τη χρήση νερού, μια τεχνική που είναι γνωστή στο ευρύ κοινό ως νερόλουστρα μαρμάρων. Το τελικό αποτέλεσμα μετά το νερόλουστρο με πέτρες, είναι στην καλύτερη περίπτωση, μια ελαφρώς γυαλισμένη επιφάνεια ( σε ποσοστό πάνω από 95%, λόγω κακής τεχνικής κατάρτισης των τεχνιτών, η επιφάνεια μετά το νερόλουστρο με πέτρες, είναι εντελώς ματ, με έντονες σβουριές από τα μηχανήματα, με γραμμές από κακό τρίψιμο, με κατεστραμμένες άτριφτες γωνίες κ.ά.). Τα νερόλουστρα βέβαια, δηλαδή η τεχνική τριψίματος μέχρι ένα σημείο, δεν είναι τεχνική που μπορεί να δώσει γυάλισμα ποιότητας και για το λόγο αυτό, μετά τα νερόλουστρα, τα μάρμαρα, μωσαϊκά, μαρμαρίνες κ.ά. γυαλίζονται με χημικά πρόσθετα, δηλαδή με εφαρμογή οξαλικού οξέως, κεριών, κρυσταλλοποίησης κ.ά. Επομένως, τα νερόλουστρα μαρμάρων με πέτρες, αφορούσαν και αφορούν το τρίψιμο και όχι το τελικό γυάλισμα. Αυτή η τεχνική, ξηρά τριβή χωρίς χρήση νερού στα πρώτα, χοντρά νούμερα,  στη συνέχεια τα νερόλουστρα μαρμάρων με πέτρες για το τρίψιμο της επιφάνειας και στο τέλος γυάλισμα με χρήση οξαλικού οξέως, κεριών και κρυσταλλοποίησης, εφαρμόζεται ακόμη και σήμερα από πολλούς τεχνίτες.

 

Τρίψιμο Μαρμάρων με παλιές μηχανές που χρησιμοποιούν πέτρες

Τα μειονεκτήματα της τεχνικής για τριψιμο μαρμάρων, συντήρηση & ανακαίνιση μαρμάρων με παλιές μηχανές που δουλεύουν με πέτρες είναι: δεν κάνουν σωστό επίπεδο τρίψιμο (φαίνονται έντονα κύματα, κοιλότητες), αφήνουν σχεδόν πάντα γραμμές από το τρίψιμο, μπορούν να κάψουν τα μάρμαρα (να αφήσουν στρόγγυλα σημάδια που δεν φεύγουν με κανένα τρόπο), οι άκρες είναι κατεστραμμένες και καμμένες γιατί δεν μπορούν να τρίψουν κοντά στις άκρες, αποκολλούν τα μάρμαρα με τους πάρα πολλούς κραδασμούς που παράγουν, δεν έχουν μεγάλη παραγωγή κ.ά.

Σεβόμαστε την δουλειά, το μεράκι και την εμπειρία των τεχνιτών που χρησιμοποιούν παλιές μηχανές και πέτρες, αλλά δυστυχώς, σήμερα αυτές οι τεχνικές θεωρούνται ξεπερασμένες. Ελάχιστοι είναι οι αξιόλογοι τεχνίτες που γνωρίζουν πως να τρίψουν και να γυαλίσουν σωστά, έστω και με χημικά πρόσθετα όπως οξαλικό οξύ, κεριά, κρυσταλλοποίηση κ.ά.

 

Νερόλουστρα και τρίψιμο και γυάλισμα μαρμάρων με μηχανήματα που χρησιμοποιούν διαμάντια.

Κάνοντας κάποιος την σχετική έρευνα αγοράς, μπορεί να διαβάσει και να ακούσει, για νέους τρόπους όσον αφορά το τρίψιμο μαρμάρων, γυάλισμα μαρμάρων, συντήρηση μαρμάρων, επισκευή και ανακαίνιση μαρμάρων με διαμάντια και νέα μηχανήματα, διαμαντομηχανές, διαμαντονερόλουστρα, σύγκριση γυαλίσματος τεχνικών με πέτρες και διαμάντια κ.ά.

Θα ήταν καλό να γνωρίζεται ότι τα μηχανήματα που τρίβουν με διαμάντια χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό από το 1980, άσχετα που στην Ελλάδα τα ανακαλύψαμε, επίσημα το 2004. Ανήκαμε στα πρώτα συνεργεία που χρησιμοποίησαν τα μηχανήματα με διαμάντια, που σχεδόν μονοπωλούν την Ελληνική αγορά. Τα συγκεκριμένα μηχανήματα με διαμάντια που σχεδόν μονοπωλούν την ελληνική αγορά, δε μας ικανοποίησαν. Δεν ικανοποιηθήκαμε από το τρίψιμο και την επιπεδοποίηση των επιφανειών (οι επιφάνειες παρουσιάζουν έντονα "κύματα"), την παλιά τεχνολογία διαμαντιών, την παραγωγή κραδασμών (φυσικά λιγότεροι κραδασμοί και τρέμουλο σε σχέση με τις παλιές παραδοσιακές μηχανές, αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν) κ.ά. Σε καμία περίπτωση δεν απαξιώνουμε τα υπόλοιπα μηχανήματα που χρησιμοποιούν διαμάντια, με τον χειρισμό ενός σωστά καταρτισμένου τεχνίτη, επιτυγχάνουν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.

Από το 2006, χρησιμοποιούμε πιο σύγχρονα και πιο άρτια μηχανήματα, που έχουν μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα, τα οποία φέραμε από το εξωτερικό (μέχρι σήμερα δεν αντιπροσωπεύονται στην Ελλάδα). Τα μηχανήματα μας κάνουν πολύ καλύτερο τρίψιμο, δημιουργούν σχεδόν απόλυτα επίπεδη τελική επιφάνεια (χωρίς κύματα, όταν τρίβουμε από την αρχή την επιφάνεια) κι έχουν τη δυνατότητα να προσαρμοστούν στις ανάγκες του δαπέδου με μάρμαρο, γρανίτη, μωσαϊκό, σκυρόδεμα  (βάρος, αυξομείωση στροφών, χρήση νέων τεχνολογιών διαμαντιών κ.ά.). Μπορείτε να δείτε τη διαφορά τριψίματος και γυαλίσματος, μέσω Φωτογραφιών και Βίντεο,  στην ενότητα  ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ.

 

Τρίψιμο και Γυάλισμα Μαρμάρων, Συντήρηση και Ανακαίνιση Μαρμάρων & Μωσαϊκών: Διαφορές παλιότερων και πιο σύγχρονων μηχανημάτων 

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, τα μηχανήματα που δουλεύουν με διαμάντια, χρησιμοποιούν από την αρχή έως το τέλος νερό (νερόλουστρα με διαμάντια ή διαμαντονερόλουστρα) προετοιμάζουν καλύτερα και πιο γρήγορα την επιφάνεια για το τελικό γυάλισμα (συγκρινόμενα με τις παλιές παραδοσιακές μηχανές που χρησιμοποιούν πέτρες, άσχετα με το τι λένε διάφοροι σχετικά με το αντίθετο). Ουσιαστικά όμως, το τρίψιμο με διαμάντια γίνεται μέχρι ένα σημείο και όχι μέχρι το τέλος, με την τελική επιφάνεια να είναι μια ελάχιστα γυαλισμένη επιφάνεια με αρκετά σημάδια τριψίματος (μετά το τρίψιμο με διαμάντια). Το τελικό γυάλισμα και σε αυτή την περίπτωση (όπως και με τις παλιές παραδοσιακές μηχανές με πέτρες), γίνεται ΠΑΝΤΑ με χημικά πρόσθετα, με τη χρήση οξαλικού οξέως, κεριών, κρυσταλλοποίησης κ.ά. Δεν πρόκειται συνεπώς για γυάλισμα με διαμάντια, αλλά για τρίψιμο με διαμάντια μέχρι ένα σημείο και γυάλισμα με χημικά πρόσθετα, και σε αυτή την περίπτωση.

 

Γυάλισμα με γυαλιστικά μαρμάρων & μωσαϊκών που εφαρμόζεται από τους περισσότερους τεχνίτες 

Το τελικό αποτέλεσμα γυαλίσματος επιτυγχάνεται με χημικά πρόσθετα (οξαλικό οξύ, γυαλιστικά κεριά και κρυσταλλοποίηση) και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι κακό, μέτριο ή καλό, ανάλογα με το πόσο ικανός είναι ο τεχνίτης να εφαρμόσει τα χημικά πρόσθετα. Έτσι υπάρχουν τεχνίτες με παλιές παραδοσιακές μηχανές (είναι ελάχιστοι οι αξιόλογοι βέβαια, λιγότεροι από 5 στους 100 τεχνίτες) που κάνουν πολύ καλύτερα γυαλίσματα σε σχέση με τεχνίτες που χρησιμοποιούν μηχανήματα με διαμάντια και δε γνωρίζουν να γυαλίσουν αξιόλογα με τα χημικά πρόσθετα που χρησιμοποιούν. Αξίζει να σημειώσουμε ότι υπάρχουν συνεργεία με διαμαντομηχανές που επιτυγχάνουν μέτρια και κάτω του μετρίου αποτελέσματα, όπως υπάρχουν και ελάχιστα συνεργεία με διαμαντομηχανές που επιτυγχάνουν πολύ καλά και αξιόλογα αποτελέσματα γυαλίσματος.

Τί ειναι το γυάλισμα με κρυσταλλοποίηση μαρμάρων ; Πρέπει να εφαρμόζεται ;  

Κάνοντας την σχετική έρευνα αγοράς, θα διαβάσετε και θα ακούσετε διάφορα για την κρυσταλλοποίηση: ότι είναι μια πολύ καλή μέθοδος γυαλίσματος, που έχει εξαιρετικά αποτελέσματα, δίνει λάμψη, αντοχή στο γυάλισμα, προστατεύει από λεκέδες, ότι κατά την εφαρμογή της γίνεται χημική αντίδραση με το μάρμαρο κ.ά. Φυσικά και τίποτα από αυτά δεν ισχύει.

Η κρυσταλλοποίηση είναι κατά βάση κεριά και άλλα γυαλιστικά, που με τη χρήση ειδικού σύρματος ή τσόχας, ζεσταίνονται και "κολλάνε" πάνω στην επιφάνεια και, δε συμβαίνει καμία αντίδραση με το μάρμαρο κατά την εφαρμογή της (εκτός από το οξύ που διαβρώνει το μάρμαρο). Είναι παρόμοιο υλικό με τις αλοιφές γυαλίσματος αυτοκινήτων, με λίγο διαφορετική σύνθεση (λεπτότερα κεριά). Έχει μικρότερη αντοχή, σε σχέση με τις δικές μας μεθόδους γυαλίσματος και το γυάλισμα είναι σε κάθε περίπτωση υποδεέστερο και σχεδόν πάντα, πολύ λιγότερο.

Οι βασικοί λόγοι που χρησιμοποιείται η Κρυσταλλοποίηση είναι: α) οι τεχνίτες δε γνωρίζουν κάποιο άλλο τρόπο να γυαλίσουν κάπως αξιόλογα, αν όχι σε όλα τα πετρώματα, τουλάχιστον σε πετρώματα που δε γυαλίζουν με άλλες τεχνικές,  β) το κερί που περιέχει η κρυσταλλοποίηση, καλύπτει πολλές ατέλειες του κακού τριψίματος, συγκαλύπτει τις άτριφτες γωνίες και άκρες (που κιτρινίζουν και μαυρίζουν σε δυο χρόνια), γ) είναι πολύ γρήγορη σαν διαδικασία και, δ) έχει ελάχιστο κόστος. Οι περισσότεροι τεχνίτες βέβαια, λένε διάφορα και υποστηρίζουν την κρυσταλλοποίηση, γιατί δε γνωρίζουν κάποιο άλλο τρόπο να γυαλίσουν αξιόλογα. Απλώς αυτά που σας λένε, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αυτή η τεχνική έχει σταματήσει να χρησιμοποιείται από τις σοβαρές εταιρείες στο εξωτερικό, εδώ και 20 χρόνια.

Όλες οι κρυσταλλοποιήσιες μαρμάρων είναι γυαλιστικά κεριά, επαγγελματικές παρκετίνες, που περιέχουν ισχυρούς διαλύτες και ΟΞΕΑ. Ναι καλά διαβάσατε, η κρυσταλλοποίηση μαρμάρων είναι όξινη μορφή κεριού, για να διαβρώσει το οξύ την επιφάνεια του μαρμάρου και να κολλήσει το κερί πάνω. Σκεφτείτε ότι η εφαρμογή κρυσταλλοποίησης είναι η δημιουργία κρούστας ενός ΟΞΙΝΟΥ κεριού, που τρίβεται για να ζεσταθεί και να κολλήσει με ψιλό σύρμα και, λόγω του οξέως που αλλοιώνει το σύρμα, μένουν και υπολείμματα σύρματος στην κρούστα (αυτός είναι ο λόγος που κιτρινίζει και μαυρίζει η κρούστα της κρυσταλλοποίησης). Όταν αφαιρούμε την κρυσταλλοποίηση από ένα μάρμαρο ή μωσαϊκό (είναι εφικτό να αφαιρεθεί με τρόπο που να μην επηρεάσουμε την επιφάνεια που βρίσκετε από κάτω), η επιφάνεια που προκύπτει είναι πάντα ΑΓΥΑΛΙΣΤΗ, γιατί την κατέστρεψε η κρυσταλλοποίηση.

Η κρυσταλλοποίηση δημιουργεί πάντα κρούστα-φιλμ (άσχετα με το τί λένε οι τεχνίτες που την εφαρμόζουν), φράζει τη διαπνοή του μαρμάρου και του μωσαϊκού και ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ απο λεκέδες. Όταν πέφτουν λεκέδες πάνω στα γυαλισμένα με κρυσταλλοποίηση δάπεδα όπως λάδι, καφές, κόκκινο κρασί, όξινοι και αλκαλικοί λεκέδες, πάντα αφήνουν σημάδι. Μετά από πολύ μικρό χρονικό διάστημα το κερί "κόβει". δηλαδή αρχίζει να αποδομείται και ακόμα και νερό να πέσει θα αφήσει σημάδι.

 

Ποιότητα και Αντοχή του γυαλίσματος μαρμάρων με διαμάντια σε σχέση με το γυάλισμα με κρυσταλλοποίηση

Το γυάλισμα με κρυσταλλοποίηση, αντέχει πολύ λίγο και είναι στην καλύτερη περίπτωση, τουλάχιστον δυο με τρεις φορές λιγότερο σε σχέση με το εργοστασιακό γυάλισμα, ενώ το φυσικό γυάλισμα με διαμάντια που εφαρμόζει η Art on Polishing, είναι κατά πολύ περισσότερο από το εργοστασιακό γυάλισμα και έχει μεγαλύτερη αντοχή. Μπορεί πολύ ευκολα να καταλάβει κάποιος ότι η αντοχή του φυσικού γυαλίσματος ενός σκληρού υλικού, όπως είναι το μάρμαρο και ο γρανίτης, δεν μπορεί να συγκριθεί σε καμία περίπτωση με την αντοχή μιας στρώσης κεριού, που είναι η κρυσταλλοποίηση και όλα τα υπόλοιπα γυαλιστικά.

 

Τι περιλαμβάνει η δική μας τεχνική και τι διαφορές παρουσιάζει με τις παραπάνω τεχνικές;

Η δική μας τεχνική περιλαμβάνει τρίψιμο και γυάλισμα με διαφορετικά μηχανήματα και μόνο με πιο σύγχρονα διαμάντια. Τα διαμάντια που χρησιμοποιούμε είναι πραγματικά τελευταίας τεχνολογίας, δουλεύουν με νερό και δεν παράγεται σκόνη σε καμία φάση της διαδικασίας. Το γυάλισμα σε μάρμαρα, μωσαϊκά, μαρμαρίνες γίνεται φυσικά, μόνο με τη χρήση νερού και διαμαντιών και όχι με τη χρήση χημικών προσθέτων. Ουσιαστικά, γυαλίζουν τα ίδια τα μάρμαρα, μωσαϊκά, μαρμαρίνες κ.ά. και όχι το χημικό πρόσθετο (κεριά, κρυσταλλοποίηση) πάνω από μια ελάχιστα γυαλισμένη επιφάνεια. Τα μηχανήματα σε συνδυασμό με τα διαμάντια και τα υλικά αδιαβροχοποίησης (προστασία από λεκέδες) που χρησιμοποιούμε, δημιουργούν απόλυτα επίπεδα, τέλεια γυαλισμένα και πολύ καλύτερα προστατευμένα από λεκέδες δάπεδα.

Αξίζει να τονίσουμε ότι η τεχνική τριψίματος εξ' ολοκλήρου με διαμάντια, από την αρχή εώς το τέλος, έχοντας τέτοια φανταστικά αποτελέσματα, σαν τα δικά μας, δεν εφαρμόζεται από κανένα άλλο συνεργείο στην Ελλάδα. Όλα τα συνεργεία στην Ελλάδα, χρησιμοποιούν χημικά πρόσθετα για το τελικό γυάλισμα, όπως οξαλικό οξύ, κεριά και κρυσταλλοποιήσεις.

Πρέπει να αναφέρουμε βέβαια, ότι υπάρχουν και κάποια συστήματα γυαλίσματος με τσόχες που περιέχουν διαμάντια και χρησιμοποιούνται κυρίως από συνεργεία καθαρισμού. Τα συστήματα αυτά είναι σχεδιασμένα για διατήρηση ενός ελάχιστου γυαλίσματος σε μεγάλους επαγγελματικούς χώρους (σούπερ μάρκετ, ξενοδοχεία, συνεδριακά κέντρα, εμπορικά κέντρα κ.ά.). Γνωρίζουμε αυτά τα συστήματα από το 2006, επειδή η εταιρεία παραγωγής των μηχανημάτων μας τα χρησιμοποίησε πρώτη για τόνωση και διατήρηση ενός ελάχιστου γυαλίσματος σε επαγγελματικούς χώρους. Μέχρι σήμερα, έχουμε δοκιμάσει αρκετά τέτοια συστήματα γυαλίσματος, χωρίς να έχουμε μείνει, σε καμία περίπτωση, ικανοποιημένοι από το τελικό αποτέλεσμα.

Μπορείτε να δείτε Φωτογραφίες και Βίντεο με εργασίες γυαλίσματος στην ενότητα ΤΑ ΕΡΓΑ ΜΑΣ.

4.3333333333333 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 4.33 (345 Αξιολογήσεις)

είστε έτοιμοι για επικοινωνία;

συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας και ένας εκπρόσωπος μας, σύντομα θα επικοινωνήσεις μαζί σας

φορμα επικοινωνιας

ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Εξυπηρετούμε την υπόλοιπη Ελλάδα κατόπιν συννενοήσεως

τηλεφωνική επικοινωνία +30 6977 40 65 92